perjantai 3. toukokuuta 2019

KUUSI JOOGISTA KEINOA STRESSIN HELPOTTAMISEEN
Millä tavoin jooga voi tukea stressissä?


Moni meistä ei osaa pysähtyä, vaikka haluaisi. Pää on täynnä ajatuksia ja tahti kova. Kaikenlaista pitäisi tehdä ja monessa olla mukana. Työn, perheen ja vapaa-ajan yhteensovittaminen ja sieltä itselle tilan löytäminen voi tuntua jopa mahdottomalta. Varsinkin naiset antavat itsestään kaiken lapsille, perheelle ja työlle. Ovat olemassa toisten ihmisten tarpeille.

Monesti pysähtyminen, tyhjyys ja hiljaisuus saattavat tuntua jopa ahdistavilta. Olemme niin kaukana itsestämme ettemme edes osaa olla pysähtyneessä hiljaisuudessa. On pakko mennä ja tehdä. Kadotamme itsemme tekemiseen emmekä enää itsekään huomaa, mitä oikeasti tarvitsemme. Kunnes elämä pysäytttää, tavalla tai toisella.

Moni meistä kaipaisi elämäänsä enemmän rentoutta, vapautta, tilaa ja aikaa. Sellaista stressitöntä ja leppoisaa eloa. Sellaista, jossa voi hengittää rauhassa ja nauraa! Mutta ei oikein tiedä miten. Ja sinne löytäminen voikin yksin olla vaikeaa ja monesti jopa mahdoton tehtävä. Siksi on hyödyllistä löytää menetelmiä stressin purkamiseen, rentoutumiseen ja palautumiseen. 


KUUSI JOOGISTA KEINOA STRESSIN HELPOTTAMISEEN           1. MUISTA HENGITTÄÄ

Tule tietoiseksi siitä, että hengitys tapahtuu sinussa. Opettele hengittämään syviä, pitkiä hengityksiä, jotka kulkevat sisäänhengityksellä vatsanpohjasta ylös kylkiin, rintakehään ja solisluille saakka. Uloshengityksellä päästätä irti, hellität. Kokeile ottaa viisi syvää pitkää hengitystä! Älä kiirehdi.


2. OPI RENTOUTUMAAN TIEOISESTI

Löydä sinulle mahdollisimman mukava asento ja päästä keho rennoksi. Huomaa, mitkä kohdat ovat kireitä. Jännitä tietoisesti kehoa, purista jokaista kohtaa ja sitten päästä ihan rennoksi. Opi huomaamaan mikä ero on jännittyneellä ja rentoutuneella keholla. Anna mielen vaeltaa ja sekin rentoutuu. Opi rentoutumaan TIETOISESTI, se on eri asia kuin nukahtaa.


3. VENYTTELE KEHOA

Tee pitkiä syviä venytyksiä. Viivy asennoissa ja hengitä syvään. Vie kudoksiin tilaa ja anna kehon venyä.


4. OLE HILJAA

Opettele olemaan hiljaa. OLE itsesi kanssa hiljaa tekemättä mitään. Havainnoi mitä sinussa tapahtuu. (Hiljaa oleminen näpräämättä kännykkää, kynsiä, hiuksia tai muuta vastaavaa voi olla yllättävän haastavaa! 😁 ) Hengityksen laskeminen tai jonkun mantran (kuten SAT (sisäänhengityksellä) NAM (uloshengityksellä) ) lausuminen mielessä auttaa! Kokeile!


5. ANNA AJATUSTEN VIRRATA VAPAINA

Mielen tehtävä on tuottaa koko ajan uusia ajatuksia. Ajatuksia tulee noin 1000 sekunnissa ja vaikka suurin osa niistä on tiedostamattomia, on pää koko ajan täynnä erilaisia ajatuksia. Katso ajatuksia. Kuuntele niitä. Huomaa millaisia ajatuksia päässä on. Vie kaikki huomio ajatuksiin. Ja sitten päästä irti. 

Anna ajatusten mennä ja siirrä huomio hengitykseen. Ajatukset muuttuvat koko ajan ja pidä virta vapaana huomioimalla hengitystä. Ja aina kun takerrut johonkin, palautat lempeästi huomion takaisin hengitykseen. Huomaa, että et ole sama kuin ajatukset. Tuo tilaa sinun ja ajatusten väliin.


6. OLE LEMPEÄ JA ARMOLLINEN ITSEÄSI KOHTAAN

Mihin sinulla on kiire? Anna sinulle aikaa opetella rentoutta. Ole lempeä sinulle. Ole itsesi paras ystävä. Ota toisilta ihmisiltä vastaan apua. Anna toisten koskettaa sinua. Toisen ihmisen kosketus on ravitsevaa ja hoitavaa. Hoida itseäsi.Aloita pienestä. Älä vaadi itseltäsi liikaa. Haasta sopivasti ja anna armoa. Älä tee joogasta, rentoutumisesta tai itsesi kehittämisestä suorittamista. Se ei ole yksi vaatimus lisää itseäsi kohtaan. Kulje asteittain syvemmälle ja anna keholle aikaa sopeutua. Se ottaa aikaa. Mitä enemmän kehossa ja mielessä on kireyttä, stressiä ja jännitteitä, sitä enemmän tarvitset aikaa. Ole rehellinen. Ja lempeä. 

Sinulla, ja vain yksin sinulla, on vastuu hyvinvoinnistasi. Ota ensimmäinen askel ja hyppää! Elämä ottaa kyllä kopin! 💗

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Viisi keinoa syventää itsetuntemusta

VIISI KEINOA SYVENTÄÄ ITSETUNTEMUSTA Itsetuntemustaan ja yhteyttä itseensä voi syventää monilla tavoilla, kuten vaikkapa istumalla ...