tiistai 19. helmikuuta 2019

Hengitys voi muuttaa elämäsi!


Miksi hengitys on niin tärkeää?

Tässä kirjoituksessa muutama ajatus siitä, mitä on joogasta tuttu pranayama ja miksi se on niin tärkeää. 

MITÄ ON PRANAYAMA?

Pranayama on yksi kahdeksanosaisen joogan osa, joka liittyy keskeisesti hengitykseen. Pranayaman voidaan sanoa olevan hengityksen tiedettä. Pranayama tekniikoiden avulla ohjaillaan pranan eli elämänvoiman liikettä. Pranayama tekniikoita on paljon, ja riippuen joogaperinteestä niiden harjoittamisessa painotetaan hieman eri asioita. Oman tarkasteluni pohjana on T.K.V. Desikackarin pranayamaoppi ja SJL-joogakouluttaja ja opettaja Arvo Tavin opetus sekä lisäksi kundaliinijoogan ja Yogi Bhajanin painotus pranayamatekniikoissa.

Pranayama ei ole ihan pikkujuttu, minkä huomaa jo jos lähtee liikkeelle sanan merkityksestä. Aloitetaan siitä. 

Sana PRANAYAMA muodostuu sanoista PRANA, joka tarkoittaa elämänvoimaa ja PRAN, joka tarkoittaa ensimmäistä muotoa tai yksikköä, AYAM tarkoittaa laajenemista. Eli pranayamatekniikoilla voidaan laajentaa alkuenergian siementä! Sanotaan että hienovarainen muutos tässä pienessä siemenessä voi muuttaa koko Universumin!


HENGITYSHARJOITUSTEN VAIKUTUKSISTA

Pranayama harjoituksilla voidaan vaikuttaa terveyteen, tietoisuuteen ja tunteisiin. Mieli seuraa aina hengitystä, ja mielen hallinnan avain löytyy näin ollen sekin hengityksestä. Hengitys on aina läsnä, ja aina täydellisen totuudellinen. Hengitys ei koskaan valehtele.

Hengitys vaikuttaa ihmisessä eri tasoilla. Fyysisesti se vaikuttaa mm. stressiin, lihaksiin ja keuhkojen kapasiteettiin. Silloin kun hengitys on arvaamatonta, katkonaista ja nopeaa kehoon seuraa stressitila, krooninen jännitys ja heikko hermosto, mikä edelleen lisää stressiä ja vähitellen seurauksena on fyysisen kehon sairastuminen. 

Emotionaalisesti tunteet liittyvät keskeisesti pallealihakseen, joka on tärkein hengityslihas. Kaikki tunteet jäävät lihasmuistiin ja hengityksellä näitä voidaan vapauttaa ja rentouttaa. Hengitys tuo tilaa kehoon ja herkkyys kehossa lisääntyy. 

Hengityksellä voidaan vaikuttaa myös vitaalisuuteen lisäämällä pranan virtausta kehossa. Emotionaalisen ja fyysisen kehon terveys, hyvinvointi ja vahvuus luovat pohjan turvallisuuden tunteelle, jonka kautta toisten ihmisten kohtaaminen henlpottuu ja haasteet suhteessa itseen ja toisiin tulevat entistä paremmin kannatelluiksi. 

Tästä kaikesta syntyy syvä yhteys itseen.

Hengityksen harjoittaminen voi olla vaikuttavin harjoitus, mitä voit tehdä tietoisuuden, terveyden, hyvinvoinnin ja yhteyden lisäämiseksi.


SYVÄ JOOGAHENGITYS

Syvä joogahengitys on kolmiosaista hengitystä, jossa ilma kulkee vatsaan, kylkiin, rintakehään ja solisluiden alueelle. Hengitys kulkee alhaalta ylös ja ylhäältä alas. Uloshengitys on sisäänhengitystä pidempi. Tietoisuus omasta luonnollisesta hengityksestä on pohja syvän hengityksen löytämiselle. 

Tätä voi harjoittaa vaikka kotona sängyllä maaten antaen ensin ilman täyttää keuhkojen alaosa siten, että alavatsa pullistuu sisäänhengityksellä ja sieltä sisäänhengitys laajentaa edelleen kylkiä, rintakehää ja lopuksi solisluiden alueen. Voit laittaa kädet vatsalle ja rintakehälle huomataksesi hengityksen liikkeen. Uloshengitys tapahtuu luonnollisesti kulkien samaa reittiä takaisin solisluista vatsalle. Kokeile kolme minuuttia!

Toinen hyvä tapa harjoitella hengitystä on lempeästi pidentää uloshengitystä. Kokeile laskemalla vaikka 1:2, laske sisäänhengityksellä neljään ja uloshengityksellä kahdeksaan. Kokeile muutama minuutti ja huomaa hengityksen ja mielen tilan muuttuminen! Pidempi uloshengitys rentouttaa ja rauhoittaa hermostoa ja mieltä.


Joogahengityksen hyötyjä:


 • rentouttaa, rauhoittaa ja vaikuttaa parasympaattiseen hermostoon
 • lisää elämänenergian virtausta
 • puhdistaa keuhkoja myrkyistä
 • stimuloi aivokemiaa (vaikuttaa mm. uneen ja masennukseen)
 • stimuloi selkäydinnesteen virtausta
 • vaikuttaa stressin hallintaan ja kokemiseen
 • nostaa kehon pH-arvoa
 • energisoi, vitalisoi
 • aktivoi ja puhdistaa hermokanavia
 • tukee emotionaalista ja psyykkistä terveyttä
 • vaikuttaa kivun kokemiseen
 • lisää kapasiteettia selviytyä haastavista vaiheista elämässä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Viisi keinoa syventää itsetuntemusta

VIISI KEINOA SYVENTÄÄ ITSETUNTEMUSTA Itsetuntemustaan ja yhteyttä itseensä voi syventää monilla tavoilla, kuten vaikkapa istumalla ...